Chleb orkiszowy na żytnim zakwasie

4.5 (142 ocen)

  • 21 godz. 50 min

Pyszny i aromatyczny, o miodowym posmaku. A przede wszystkim bardzo zdrowy.

  • 21 godz. 50 min

Składniki:

  • Zaczyn
    30g aktywnego zakwasu
    100g mąki żytniej 2000
    90 ml wody
    Ciasto na chleb
    180 g zaczynu
    250 g mąki orkiszowej 2000
    100 g mąki orkiszowej 700
    300 ml wody
    1 łyżka miodu
    10 g soli
    20 g ekspandowanego amarantusa
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb orkiszowy na żytnim zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na około 10 godzin.
  • Chleb orkiszowy na żytnim zakwasie
2. Do zaczynu dodajemy obie mąki, sól, amaratusa oraz wodę rozrobioną w miodem. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Ciasto jest luźne. Odstawiamy na około 8 godzin do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem / 3/4 wysokości formy / możemy posypać płatkami owsianymi, słonecznikiem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 3 godziny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku / 220 stopni / przez 50 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Amarantus Mąka orkiszowa Miód Orkisz

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Amarantus to świetny dodatek, nie tylko do chleba. Zobacz jak jeszcze wykorzystać go w kuchni. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować