Chleb orkiszowy na zakwasie

4.99 (172 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Kolejny mój przepis na zdrowe, smaczne domowe pieczywo, polecam.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1 kg mąki orkiszowej
    1/2 kg mąki pszennej
    100 g siemienia lnianego
    100 g ziaren słonecznika
    50 g świeżych drożdży ( nie muszą być)
    4 łyżki oliwy z oliwek
    4 łyżeczki soli
    ok. 4 szklanki letniej wody

    Zakwas

    Zaczyn do chleba:
    4 łyżki czubate zakwasu na chleb
    1 szklanka mąki żytniej
    1 szklanka letniej wody

    Posypka na chleb:
    ziarna: sezamu, siemienia lnianego, kminku, słonecznika
Wystaw ocenę:

4.99 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb orkiszowy na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zakwas na chleb 1. Zakwas na chleb robimy wcześniej. A tutaj przepis: Do szklanego dużego słoja wsypujemy 100 g mąki żytniej, wlewamy 100 ml letniej wody. Mieszamy, przykrywamy słój lnianą ściereczką, obwiązujemy gumką, zostawiamy w temp. 30 stopni C. Codziennie dosypujemy do słoja po 50 g mąki żytniej i wlewamy 50 ml letniej wody. Czynimy tak do momentu wyrośnięcia zakwasu i ukazania się bąbelków powietrza.
  • zaczyn na chleb 2. Zaczyn na chleb:
    Wszystkie składniki razem mieszamy, odstawiamy na 12 godz.
  • składniki sypkie na chleb 3. Ciasto na chleb:
    Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy wszystkie składniki sypkie: ziarna, nasiona, drożdże rozkruszone, sól.
  • składniki na chleb z zaczynem 4. Wlewamy zaczyn, wodę. Wyrabiamy szybko.
  • ciasto na chleb i oliwa z oliwek 5. Wlewamy oliwę.
  • ciasto na chleb 6. Wyrabiamy szybko ciasto.
    Odkładamy do słoiczka 4 czubate łyżki ciasta. Zakręcamy. Odstawiamy do lodówki. To jest nasz zakwas do następnego pieczenia.
  • ciasto na chleb w foremkach 7. Przygotowujemy dwie podłużne foremki o wymiarach 42x13,5 cm. Wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto chlebowe.
  • ciasto na chleb z posypką- przed pieczeniem 8. Zwilżamy wierzch ciasta wodą, przesypujemy na przemian ziarnami: kminku, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego. Lekko wciskamy.
  • upieczone chlebki 9. Ciasto na chleb wkładamy do zimnego pieca. Nastawiamy do temp. 170 stop. C i pieczemy ok. 40 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
    Wyjmujemy z pieca,zdejmujemy pergamin. Przewracamy chlebki na bok, aby odparowały.
  • upieczony chleb orkiszowy w przekroju 10. Kroimy chlebek na kromeczki. Smarujemy masłem i smakujemy, pycha ;)
  • chleb orkiszowy na zakwasie 11. Smacznego :)

Porady

Ciasto nie wymaga wyrastania przed pieczeniem. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Jeśli wierzch chlebków zbyt szybko się rumieni, przełączamy piekarnik tylko na pieczenie od dołu, a wierzchy chlebów przykrywamy pergaminem. Chleb jest smaczny, chrupiący, długo świeży. Zdrowy i pożywny. Do chleba na zakwasie nie musimy używać drożdży. Wystarczy sam "dojrzały zakwas na chleb. Ja dodałam drożdże, aby przyspieszyć proces wyrastania ciasta chlebowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować