Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnkami to dla mnie prawdziwy chleb razowy. Jest nie tylko pełen ziaren, ale też jak taki prawdziwy wiejski chleb ciężki i wilgotny,a do tego niesie ze sobą ogrom pożytecznego błonnika
0 (0 ocen)
Porady
zakwas pszenny: Metoda przygotowania zakwasu pszennego jest prawie identyczna jak zakwasu żytniego ( dzień I 50 g mąki pszennej mieszamy w słoiku z 50 ml przegotowanej wody (może być też mineralna) Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Możemy zwiększyć ilość mąki i wody do np. 100 g i 100 ml,ważne żeby stosunek wody i mąki był 1:1 Dni II do V Powtarzamy dokarmianie zakwasu taka sama ilością mąki i wody Jeśli zakwas zacznie "kipieć" poza słoik powstałą masę można przełożyć do drugiego słoika (nie trzeba wyrzucać ,bo zakwas można przechowywać dłużej w lodówce,a przed kolejnym użyciem tylko go dokarmiamy) W zakwasie powinny tworzyć się pęcherzyki powietrza,ale może też on opaść lub się rozwarstwić,nie jest to nic złego. Jeśli się tak stanie należy dodać trochę więcej mąki.
Komentarze