Bardzo smaczny i zdrowy zamiennik zwykłego pszennego chleba. Pure z dyni nadaje mu wilgotności i delikatności a nasiona chia dostarczają cennych składników.
2 godz.
Składniki:
400 g mąki pszennej
400 g g pure z dyni
100 ml ciepłego mleka
15 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki nasion chia
Chleb dyniowy z chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy, mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Przesianą mąkę mieszamy z solą, pure dyniowym i rozczynem. Ciasto wyrabiamy przez 15 minut. Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki, wysmarowanej wcześniej olejem. Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.
Komentarze