Przepis mam od koleżanki, ale trochę go zmieniłam. Gdy po raz pierwszy upiekłam chleb, cała moja rodzina zajadała się z apetytem. Odtąd nie kupuję pieczywa, piekę sama.
Składniki:
● 1/2 kg mąki żytniej razowej
● 1/2 kg mąki krupczatki
● 5 dag drożdży
● 3 łyżki cukru
● 1,5 łyżki soli
● po 6 łyżek siemienia lnianego i łuskanego słonecznika
● po 2 łyżki pestek z dyni i płatków sojowych
● 3 łyżki sezamu
● 1 szkl. otrąb żytnich
● margaryna i bułka tarta do foremek
● białko
Chleb żytni z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiane mąki oraz pestki,
ziarna i otręby wsypujemy do
miski. Drożdże rozpuszczamy
w 1/2 szkl. ciepłej wody, wlewamy
do mąki i ziaren. Dodajemy
3,5 szkl. wody, sól i cukier.
2.Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto przykrywamy lnianą
ściereczką i odstawiamy na 20
minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swą objętość,
ponownie wyrabiamy.
3.Masę przekładamy do dwóch
foremek (30 x 11 cm) wysmarowanych
margaryną i posypanych
bułką tartą. Wierzch smarujemy
roztrzepanym białkiem
i dowolnie posypujemy. Odstawiamy
na 15 minut.
4.Chleb pieczemy 20 minut
w piekarniku elektrycznym nastawionym
na ogrzewanie grzałką
dolną w 180 °C. Następnie
przełączamy na ogrzewanie
górne i pieczemy jeszcze ok. 25
minut (w piekarniku gazowym
pieczemy 45 minut w 200 °C).
Wyjmujemy i studzimy.
Komentarze