100 g mąki żytniej razowej typ 2000
100 g mąki pszennej graham typ 1850
100 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki pszennej typ 500
350 g zimnych gotowanych ziemniaków
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 szk aktywnego zakwasu
1 szk ciepłej wody
5 łyżek oleju
Chleb ziemniaczany na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Do miski wsypać mąki, sól, cukier, ziemniaki i wymieszać. Do dzbanka wlać zakwas, wodę i olej i wymieszać. Do mieszanki mąki wlać płynne składniki i wyrabiać ciasto. Najpierw drewnianą łyżką a potem ręcznie do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
2.Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto znowu wyrobić i przełożyć je do podłużnej foremki i znowu zostawić przykryte na kilka godzin do wyrośnięcia. Ciasto chlebowe po wyrośnięciu wstawić w blaszce do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 35 -40 minut.
3.Chleb po upieczeniu wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce. Chleb z dodatkiem ziemniaków jest wilgotny i super smakuje z masłem.
Komentarze