chipsy własnej domowej produkcji

4.5 (182 ocen)

  • 40 min

Te chipsy stworzyłam jako zarówno kochająca Mama ale i jako Dietetyk. Moja 6 ciolatka podobnie jak dzieci w Jej wieku kocha fast foody typu:pizza, frytki no i chipsy. Dlatego aby uniknąć chemii typu benzoesan sodu, konserwanty ulepszacze i inne stworzyłam zdrowszą wersje chipsów domowych.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    sól himalajska
    zioła suszone mielone
    papryka słodka, papryka ostra
    olej rzepakowy

Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chipsy własnej domowej produkcji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieram, płuczę osuszam, kroje za pomocą obieraczki do warzyw cieniutkie plasterki. Przepłukowywuje je kilkakrotnie zimną wodą a na końcu wrzucam do miski z wodą, mocze 15 minut. Następnie osuszam na sicie a następnie na ściereczce. Wrzucam każdy osobno na rozgrzany w szerokiej patelni tłuszcz i smażę na złoty kolor z obu stron. Osączam na ręczniku wrzucam do misy, doprawiam. Podaje na ciepło lub zimno.

Porady

Wszystkie wersje doprawiam naturalnymi dobrymi jakościowo przyprawami typu:papryka, sól himalajska lub suszone zioła. Dzieci zajadają a ja cieszę się, że zdrowiej niż te kupowane w supermarkecie. Dodam jeszcze, że jak chce by naprawdę były bardzo fit i zdrowe to piekę je w piekarniku doprawiając i lekko zraszając oliwą dobrej jakości. Często też robie chipsy fit z selera, marchewki i buraki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować