Chipsy jabłkowe

5 (170 ocen)

  • 15 min

Propozycja na zdrowe i smaczne chipsy jabłkowe, które są idealne na przekąskę oraz świetnie wpływają na nasz układ trawienny, dzięki wysokiej zawartości błonnika. Chipsy jabłkowe to dobra i zdrowa alternatywa dla sklepowych chipsów ziemniaczanych.

  • 15 min

Składniki:

  • - JABŁKA
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Chipsy

Chipsy jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania tych chipsów użyłam suszarki do grzybów oraz owoców i śmiało mogę powiedzieć, że ten sposób przygotowania sprawia, że chipsy świetnie smakują - są chrupkie, idealnie kruche, ale nie twarde.
  • 2. Aby przygotować chipsy, najpierw dokładnie myjemy jabłka, przekrawamy je na pół i usuwamy gniazda nasienne. Jabłek nie obieramy ze skórki, gdyż jest ona bardzo cenna, dzięki zawartości pektyn i witamin.

    Jabłko kroimy na pół-krążki. Ich grubość wybieramy wedle upodobań. Ja kroję troszkę grubsze plastry, a jeśli zdecydujemy się nataką grubość, musimy wydłużyć czas suszenia jabłek.
  • 3. Przygotowane pół-krążki układamy w koszach suszarki. Plasterki możemy także posypać cynamonem. A teraz musimy uzbroić się w cierpliwość...

    Gdy minie kilka godzin, możemy zacząć chrupanie :)

    Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowe chipsy przechowujemy w słoiku lub metalowej puszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować