Chipsy buraczane

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

Może to być zdrowsza propozycja chipsów dla kinomaniaków i kibiców piłki nożnej :)

  • 10 min

Składniki:

  • Chipsy:
    Składniki:
    Dowolna ilość małych buraków
    Sól
    Suszone zioła np. tymianek, estragon, rozmaryn, czerwona papryka, albo gotowa przyprawa do ziemniaków.
    Tarty parmezan
    Oliwa z oliwek albo olej

    Dip z awokado i bazylii
    Składniki:
    Awokado
    Kilka listków bazylii
    Parę zielonych oliwek
    Serek śmietankowy np. turek
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chipsy buraczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chipsy buraczane, awokado 1. Buraczki kroimy baaaardzo cieniutko. Na blasze lejemy sporą ilość oliwy. Układamy buraczki na blaszy i posypujemy solą i suszonymi ziołami. Pieczemy w piekarniku w 200 – 220 stopniach C aż do uzyskania chrupkich chipsów. Buraczki w trakcie pieczenia możemy obrócić na drugą stronę. Pod sam koniec pieczenia, buraczki posypujemy tartym parmezanem. Pieczemy jeszcze przez chwilkę. Gotowe chipsy, przekładamy na papierowy ręcznik i czekamy do ostygnięcia.
  • 2. Awokado z bazylią, serkiem i bazylią miksujemy w blenderze na gładka masę. Doprawiamy pieprzem i solą – gotowe!
  • 3. Gotowe, chrupkie chipsy maczamy w dipie

Porady

z parmezanu możemy zrezygnować. Będą bardziej dietetyczne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować