Chałupka Baby Jagi

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Polecam zrobienie go na święta - zachwyci każdego!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • KREM:

    1 litr mleka, najlepiej 3,2%
    400ml śmietany 18%
    5 jajek
    1 łyżka cukru waniliowego
    szczypta kwasku cytrynowego

    250g masła roślinnego (lub masła prawdziwego)
    600-700g serka waniliowego homogenizowanego
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 łyżki kakao

    36 herbatników maślanych


    POLEWA:

    125g margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    4 łyżki kakao
    1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Chałupka baby jagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. (Wieczorem)
    Mleko zagotować. Kiedy mleko się gotuje, w misce zmiksować śmietanę z jajkami i 1 łyżką cukru waniliowego. Wlać do gotującego się mleka, zmniejszyć ogień na minimalny, dosypać szczyptę kwasku cytrynowego i delikatnie mieszać od czasu do czasu. Masa ma się zwarzyć, ma powstać serek. Kiedy widać, że oddziela się serwatka, a serek ma postać skrzepu, zawartość garnka wylać do sitka wyłożonego pieluszką tetrową, gazą lub czystą ściereczką. Porządnie, bardzo dokładnie odcisnąć serwatkę, zostawić na sicie przez całą noc lub przynajmniej kilka godzin.

  • 2. (Następnego dnia)
    Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodawać partiami zimny serek z mleka, śmietany i jajek, dokładnie miksować na średnich obrotach. Dodać powoli serek waniliowy, również miksować.

    Na podkładce, desce lub w blaszce położyć duży arkusz folii aluminiowej - ułatwi to składanie ciasta - ma sporo wystawać poza brzegi.
    Na folii ułożyć pierwszą warstwę herbatników - 3 rzędy po 6 sztuk. Na nich wyłożyć 1/2 przygotowanego kremu, rozłożyć równą warstwą. Następnie przykryć drugą częścią herbatników.

    Do pozostałego kremu dodać kakao, zmiksować dokładnie. Krem wyłożyć na wierzchnią warstwę herbatników, ale tylko na środkowym pasku, po długości. Ma utworzyć się kopczyk.
    Następnie z pomocą folii zwinąć ciasto w trójkątny kształt - kształt chatki. Schłodzić porządnie.
  • 3. POLEWA:
    W rondelku umieścić margarynę i cukier puder, rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać kakao i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać, lekko przestudzić, polać deser.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować