Chałka orkiszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wlewamy wodę do miski, dodajemy drożdże, cukier, łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
Dodajemy żółtka (muszą być w temperaturze pokojowej), olej, cukier wanilinowy. Roztrzepujemy widelcem.
Dodajemy mąkę i sól. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy.
Odstawiamy na około 60 minut.
Po tym czasie chwilę wyrabiamy.
Dzielimy ciasto na 2-4 części, a następnie każdą część na 3 kawałki.
Z kawałków formujemy paski, które następnie składamy podobnie jak warkocz.
Gotowe chałki przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, smarujemy białkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami.
Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180st.C. Piekarnik musi być wcześniej nagrzany.
Porady
Uwaga: Gdyby ciasto po wyrośnięciu trochę się kleiło, należy lekko obsypać je mąką.
Komentarze