Chatka z herbatników bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i wylać do zastygnięcia w jakiś płaski pojemnik, by można było później pociąć na paski. Na płaskiej tacy lub desce ułożyć jeden przy drugim herbatniki 3x5 czyli w trzech rzędach po 5 sztuk. Twaróg zmielić lub przepuścić przez praskę.
2.Margarynę utrzeć na puch, dodać cukier puder, aromat i ser. Masę podzielić na dwie części. Jeną zostawić białą a do drugiej dodać kakao. Na ułożone herbatniki wyłożyć masę ciemną i rozprowadzić równomiernie. Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników (3X5) i część masy białej na środkowy pas herbatników. Na białą masę położyć paski galaretki i przykryć pozostałą masą białą.
3.Zewnętrze rzędy herbatników złożyć tak by powstał trójkąt (tunel). Chatkę dobrze docisnąć i wstawić do lodówki do schłodzenia. Wierzch polać polewą i posypać wiórkami. Przechowywać w lodówce.
Komentarze