Chatka z herbatników bez pieczenia

4.5 (152 ocen)

Stary i odkopany przepis z zeszytu mojej mamy.

Składniki:

  • 30 szt herbatników maślanych
    250g miękkiej margaryny lub masła
    500g twarogu półtłustego najlepiej w kostkach (gotowy mielony jest za rzadki)
    1 szklanka cukru pudru
    aromat śmietankowy
    2 łyżki kakao

    Polewa:
    100g margaryny
    3 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    3 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    galaretka o dowolnym smaku
    wiórki lub orzechy do posypania


Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Chatka

Chatka z herbatników bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i wylać do zastygnięcia w jakiś płaski pojemnik, by można było później pociąć na paski. Na płaskiej tacy lub desce ułożyć jeden przy drugim herbatniki 3x5 czyli w trzech rzędach po 5 sztuk. Twaróg zmielić lub przepuścić przez praskę.
  • 2. Margarynę utrzeć na puch, dodać cukier puder, aromat i ser. Masę podzielić na dwie części. Jeną zostawić białą a do drugiej dodać kakao. Na ułożone herbatniki wyłożyć masę ciemną i rozprowadzić równomiernie. Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników (3X5) i część masy białej na środkowy pas herbatników. Na białą masę położyć paski galaretki i przykryć pozostałą masą białą.
  • 3. Zewnętrze rzędy herbatników złożyć tak by powstał trójkąt (tunel). Chatkę dobrze docisnąć i wstawić do lodówki do schłodzenia. Wierzch polać polewą i posypać wiórkami. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować