W wolnych chwilach lubię wymyślać oryginalne dania dla rodziny. Cebulaki to świetny pomysł na pyszną kolację albo przekąskę. Wykonanie jest proste, a efekt zachwyci każdego.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto: 1 kg mąki
● 1/2 szkl. oleju
● 1/2 szkl. cukru
● 7 dag drożdży
● jajko
● sól.
Farsz: 1 kg cebuli
● 35 dag pieczarek
● mały koncentrat pomidorowy
● przyprawa uniwersalna
● pieprz
● 3/4 kostki margaryny
● olej
1.Ciasto: z 1/2 l ciepłej wody,
drożdży, cukru, szczypty soli
i odrobiny mąki robimy rozczyn.
Odstawiamy. Gdy wyrośnie,
wlewamy do mąki. Dodajemy jajko, olej i wyrabiamy ciasto.
Formujemy 15 kulek i odstawiamy
do wyrośnięcia.
2.Farsz: na margarynie szklimy
pokrojoną w kostkę cebulę. Pieczarki
kroimy w kostkę, smażymy
i przekładamy do cebuli.
Dodajemy koncentrat i doprawiamy.
Mieszamy i studzimy.
3.Kulki spłaszczamy, na środek
nakładamy porcje farszu. Pieczemy
na wysmarowanej olejem
blasze 20 minut w 180 °C.
Komentarze