Cebulowe muszelki z ricottą i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Cebulowe muszelki to bardz0 oryginalny sposób na faszerowaną cebulę (inny niż ten tradycyjny i znany), prezentuje się dosyć ciekawie, a połączenie szpinaku z serkiem ricotta to uczta dla podniebienia.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:


  • - cebula duża: 4 sztuki
    - mrożony szpinak: 150 gramów
    - Serek ricotta: 250 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - gałka muszkatałowa, sól, pieprz: 1 łyżeczka
    - bułka tarta: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Cebulowe muszelki z ricottą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebulowe muszelki z ricottą i szpinakiem 1. Cebule obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć 2-3 warstwy cebuli ze środka, zostawiając te największe. Duże połówki gotować w wodzie ok 10 minut, aż warstwy zaczną się oddzielać. .
  • Cebulowe muszelki z ricottą i szpinakiem 2. Czosnek i środkowe części cebuli posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem ok 5-10 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Szpinak przełożyć do miski i wymieszać z serkiem ricottą .
  • Cebulowe muszelki z ricottą i szpinakiem 3. Piekarnik rozgrzać do 170°C. Ugotowaną cebulę rozdzielić na warstwy. Na każdy płatek cebuli wyłożyć farsz i uformować muszelkę. Formę do pieczenia wysmarować masłem i ułożyć w niej muszlki cebulowe. Posypać bułką tartą. Na koniec dodać kilka płatków masła. Zapiekać ok. 50 min. Podawać ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować