Cappucino na zimno

0 (0 ocen)

Szybkie i smaczne

Składniki:

  • 2 szkl. mleka w proszku
    3 serki homogenizowane waniliowe
    25 dag margaryny
    1/2 szkl. cukru
    2-3 opakowania okrągłych biszkoptów ok 30 dag
    1 żółtko
    3 galaretki pomarańczowe
    2 łyżki żelatyny
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Cappucino na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cappucino na zimno 1. W półtorej szklanki gorącej wody rozpuścić jedną galaretkę i ostudzić. Następnie nasączyć biszkopty w tej galaretce i kłaść jeden obok drugiego na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wy. 25x 36 cm. Margarynę, cukier i żółtko utrzeć na pulchną masę, następnie dodać powoli serki homogenizowane, mleko w proszku, rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody i ostudzoną kawę, cały czas uciarając. Pod koniec dodać letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szkl. gorącej wody.
  • 2. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na biszkopty. Gdy masa zgęstnieje ponownie nasączyć biszkopty w galaretce i kłaść na masę jeden obok drugiego. Ciasto włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Dwie galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, a gdy zacznie tężeń polać ciasto. Schłodzić. Najlepiej podawać następnego dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy