Calzone z kurczakiem, szpinakiem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.farsz:
Mięso oczyszczone i przyprawione bazylią , oregano i czosnkiem- smażyć na zeszklonej cebuli- pokrojonej w pióra. Gdy mięso zacznie być miękkie - dodać warzywa . Szpinak podsmażać w osobnym garnku na odrobinie oleju. Usmażony szpinak dodać do mięsa i warzyw. Wszystko dokładnie wymieszać, posolić do smaku lub podlać grzybowym bulionem (nie wiecej niż pół szklanki)
2.ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i olej. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i powstały rozczyn wlać do miski z mąką. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką a następnie wyrobić ręką. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 40min.
3.Piekarnik rozgrzać do 230*C. Ciasto podzielić na 6/7 równych części . Każdą spłaszczyć i rozwałkować na dość cienkie koła. Ciasto się klei , więc należy sypać deskę mąką co jakiś czas. Rozwałkowane ciasto posmarować ketchupem, na tym kłaść plasterek sera i nakładać farsz (brzegi zostawić suche do sklejenia). Przykryć drugą częścią i skleić ciasto na brzegach. Tak postąpić z każdym kawałkiem ciasta.
Zapiekać 20min. 5min przed końcem położyć ser na calzone i obsypać przyprawą do pizzy.
Komentarze