Calzone z kurczakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.W tym czasie przygotowujemy farsz. Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż się lekko zarumieni. Następnie dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości.Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu 5 minut. Doprawiamy do smaku i łączymy składniki. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w plastry.
Przecier pomidorowy mieszamy z oliwą i przyprawami. Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Placek smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy przygotowany farsz i pomidory, posypujemy startym serem i zlepiamy jak pieroga.
Gotowe calzone układamy na wysmarownej olejem blasze do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni przez około 20 min.
Komentarze