Farsz:
cebula
2 ząbki czosnku
5 dużych pieczarek
laska kiełbasy
15 dag sera żółtego startego
mały koncentrat pomidorowy lub 1/2 puszki pomidorów
sól, pieprz, oregano
1.Do dużej miski wsypać mąkę, osobno wymieszać drożdże, olej, sól, cukier i szklankę ciepłej wody. Wlać do mąki i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
2.Farsz: Cebule posiekać, zeszklić na łyżce oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki pokrojone w plastry, przyprawić solą i pieprzem. Całość chwilę przesmażyć. Kiełbasę pokroić w kostkę.
3.Ciasto podzielić na 3-4 części i wałkować na cienkie placki. Na każdy z nich wykładać pomidory/ koncentrat, pieczarki, kiełbasę i ser żółty, posypać obficie oregano. Złożyć placki na pół i zlepiać brzegi dokładnie sklejając ze sobą aby powstały duże pierogi. Można dociskać brzegi widelcem aby mieć pewność, że farsz nie wypłynie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez ok 20 minut.
Komentarze