Cake pops – wesołe bałwanki

0 (0 ocen)

Zabawne lizaki z ciasta!

Składniki:

  • 1 opakowanie Babeczek cytrynowych Dr. Oetkera
    Kostka do pieczenia Kasia
    1 opakowanie serka mascarpone 250g
    120 g cukru pudru
    1 opakowanie Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
    2 opakowanie Polewy deserowej białej Dr. Oetkera
    Pisaki cukrowe Dr. Oetkera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cake pops – wesołe bałwanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babeczki przygotowujemy wg wytycznych z opakowania zastępując olej margaryną Kasią. Rozpuszczamy ją w małym rondelku (rozpuszczamy ale nie podgrzewamy za bardzo) ostawiamy do wystygnięcia).
  • 2. Wystudzone ciasto kruszymy w misce (dokładnie – można to zrobić też w malakserze). Okruchy powinny mieć tą samą wielkość – ułatwi nam to dalszą pracę.
  • 3. W misie miksera mieszamy opakowanie serka mascarpone z cukrem pudrem. Miksujemy aż masa będzie dokładnie połączona i kremowa. Ciekawym pomysłem jest dodać do masy jedną łyżeczkę przyprawy korzennej by nadać kremowi dodatkowy świąteczny smak i aromat. Następnie stopniowo dodajemy okruszki z ciasta i mieszamy. Dodajemy je aż konsystencja mieszanki będzie przypominać praliny (będzie zwarta, gładka i plastyczna).
  • 4. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (możemy je też rozpłaszczyć). Kulki układamy na tacy, talerzu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5. Polewę białą przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Patyczki zamaczamy w polewie i wbijamy w kulki. Polewa sprawi, że patyczki przykleją się do ciasta. Kulki na patyczkach maczamy w płynnej polewie. Polewę najlepiej przelać do malutkiej miseczki.
  • 6. Po zamoczeniu w polewie lizaki odkładamy na papier do pieczenia lub kratkę. Jeśli posiadamy nadmierną ilość cukru możemy też w łatwy sposób przygotować ‘stojak’ dla naszych słodkości. Wystarczy do wazonika lub dużej szklanki wsypać cukier i wbić w niego patyczki tak by nie przesuwały się i stały pionowo. Gdy polewa lekko zastygnie, zaczynamy dekorować lizaki. Za pomocą pisaków wykonujemy twarz bałwanka. Możemy także wykonać ją z czarnej masy cukrowej. Noski przygotowujemy z kawałka pomarańczowej masy cukrowej uformowanej w malutki stożek. Jeśli chcemy przygotować różnorodne dekoracje – możemy także CAKE POPS posypać kolorową posypką, śnieżynkami lub gwiazdkami.

  • 7. Materiały promocyjne
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować