1.Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ok. 3-4 łyżek oleju ( w celu uniknięcia sklejenia) przez 7 min. cały czas delikatnie mieszając. Ugotowany odcedzić, przelać zimną wodą. Porozkładać go na talerzu aby się nie posklejał jeden do drugiego.
2.Obraną cebulę drobno pokroic i usmażyć na maśle (1/2 podanej porcji) na złoty kolor. Dodać mięso mielone i smażyć ciągle mieszając. Do usmażonego mięsa dodać pomidory z puszki i dalej gotować aż całość zgęstnieje przez ok. 1 godź. Mieszać. Całość musi być na tyle gęsta aby nie wylewała się z makaronu. Gdy farsz zgęstnieje doprawić solą i pieprzem do smaku a następnie dodać ok. 2 łyżki startego sera. Zagotować, aż ser się stopi. Można także dodać ok. 2-3 łyżki śmietany dla złagodzenia smaku. Zdjąć z ognia. Przystudzonym faszerować makaron za pomocą łyżeczki lub szprycy.
3.Dno podłużnego naczynia żaroodpornego lekko wysmarować masłem. Układać roladki przytulając je do siebie.
4.Sos: mleko zagotować z pozostałym masłem, szczyptą soli i gałką muszkatołową. Zagęścić mąką rozrobioną z wodą ( sos powinien mieć konsystencję budyniu). Zalać roladki. Posypać serem według uznania i polać keczupem. Piec ok. 30-40 min. W 200°C. Przez pierwsze 15 min. pod przykryciem.
Komentarze