Jestem wielką fanatyczką sera camembert. Staram się od czasu do czasu eksperymentować z tym serem. Tym razem padło na domowe burgery !! Efekt? dla mnie BOMBA
Składniki:
Bułki
340 g mąki pszennej
100 ml mleka ciepłego
100 ml wody letniej
2 łyżeczki cukru
7 g drożdży suchych
1.5 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżeczka soli
Dodatkowo
1 jajko
1/3 szkl sezamu
Kotlety z sera
6 serów camembert ( po 125 g każdy)
2 jajka
płatki kukurydziane
Dodatkowo
Sos na bazie octu balsamicznego
2 większe cebule
pomidor
Burgery z camemberta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułki:
Do miski dodajemy wszystkie składniki na bułki.
2.Mieszamy delikatnie łyżką
3.Ciasto wykładamy na strolnicę i wyrabiamy aż ciasto będzie jędrne i ładnie będzie odchodziło od ręki
4.Wyrobione ciasto wkłądamy do miski. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na godzinę w ciepłe miejsce 5. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdej części formujemy kulki. ( ja osobiście zbieram ciasto jak w sakiewkę, delikatnie toczę na blacie i układam na blaszce zlepieniem do dołu). Bułki kładziemy na blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min
5.Bułki delikatnie spłaszczamy dłonią, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem
6.Bułki pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut
7.Kotlety z sera:
Jajka rozbełtujemy, płatki kukurydziane rozdrabniamy w dłoniach bądź za pomocą tłuczka
8.Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju
9.Ser obtaczamy w jajku oraz płatkach.
10.Smażymy Na złoty kolor z oby dwóch stron.
11.Pomidora kroimy w plastry
12.Dodatki:
Cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry. Plastry smażymy z oby dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju aż plastry nabiorą delikatnie brązowego kolorku
13.Burgery:
Bułki przekrawamy wzdłuż na pół, obie połówki polewamy sosem na bazie octu balsamicznego. Układamy plasterki cebuli, kotlet z sera, cebulę, pomidora i całośc polewamy sosem na bazie octu balsamicznego. całość przykrywamy połówką bułki.
14.Burgery podgrzewamy w piekarniku przez 10 min w 150 stopniach
Komentarze