Bardzo smaczne hamburgery domowej roboty z wykorzystaniem 2 łyżek oleju. Opiekane na grillu i podane z warzywami staną się smaczną przekąską dla dużych i małych.
60 min
Składniki:
Na 4 burgery:
1 woreczek ryżu brązowego
30 dkg mielonej wołowiny (np. gulaszowe)
1 jajko
1 mała cebula czerwona
2 ząbki czosnku
ok 6 dużych listków świeżej bazylii
2 łyżki oleju
1 łyżka bułki tartej
1 płaska łyżeczka przyprawy do wołowiny
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
4 duże bułki
4 duże liście sałaty
pomidor
ogórek
majonez
ketchup
musztarda
masełko czosnkowe
Burgery wołowo- ryżowe (z ryżu brązowego) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oleju delikatnie zeszklić posiekaną drobno cebulę, czosnek oraz listki bazylii. Woreczek ryżu ugotować (al dente) i ostudzić pod bieżącą wodą. Składniki dodać do mięsa, wbić jajko, wsypać łyżkę bułki tartej oraz dodać przyprawy. Wymieszać i uformować 4 duże burgery.
2.Burgery ułożyć na grillu elektrycznym lekko zagrzanym. Smażyć ok 10 minut na średniej temperaturze, a następnie stopniowo zwiększać przez kolejne 10 minut. Na moim mam oznaczenie od 2 do 10, więc najpierw smażyłam na 4, później 5 minut na 6, a ostatnie 5 minut na 8 :)
3.W czasie opiekania się burgerów przygotowujemy pozostałe składniki:
Pieczywo przecinamy na dwie części, jedną smarujemy masełkiem czosnkowym i razem z pozostałymi delikatnie nagrzewamy w piekarniku (ok 5 minut w 200st). Następnie układamy dodatki, dodajemy ugrillowane burgery i polewamy sosami.
Komentarze