Czasami niezdrowe dania zwyciężają. Burger ? Oj tak, ale może jakiś inny? Widzimy piersi kaczki , hmm , przecież kaczka też może się sprawdzić. I udało się wyszło smacznie i troszkę inaczej.
45 min
Składniki:
2 piersi z kaczki
2 jajka
bułka tarta
4 bułki z sezamem
tymianek
majeranek
pieprz
sałata
korniszony
oliwa z oliwek
czerwona cebula
skórka przypieczona z kaczki
sól
Burger z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z piersi odkroiłem skórę, mięso przemieliłem ( średnie oczka ), dodałem jajka, bułkę tartą, kilka łyżek oliwy, przyprawy, wyrobiłem.
Uformowałem burgery, zapiekłem w piekarniku w 180 stopniach, aż wierzchnia warstwa się przyrumieniła. Można zgrillować. Skórkę przypiekłem na patelni, pokroiłem w paski.
Pokroiłem korniszony w paski, cebulę w krążki. Bułki przekroiłem, wstawiłem do piekarnika na kilka minut, aby się podgrzały. Po wyjęciu posmarowałem sosem, dodałem sałatę, burgery z kaczki i pozostałe dodatki. Polałem sosem.
Sos : wg uznania, co kto lubi: czosnkowy, tysiąca wysp np.
Komentarze