Buraczki z rodzynkami

4.5 (152 ocen)

Oto dowód na to, że buraki wcale nie muszą być nudne.

Składniki:

  • Kg buraków 2 jabłka ½ szklanki śmietany 18 % 4 kopiaste łyżki rodzynek 2 łyżki masła 2 łyżki chrzanu sok z cytryny sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Buraczki z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ostygnięciu obieramy ze skórki i trzemy na tarce. Jabłka obieramy, trzemy na tarce i od razu kropimy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Rodzynki moczymy w letniej wodzie. Na łyżce masła smażymy jabłka, gdy się zeszklą dodajemy buraki, odsączone rodzynki, trzymamy na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Chrzan chwilę podsmażamy na maśle, dodajemy do buraków i przez chwilę razem dusimy. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy gorące.

Porady

Podajemy gorące-wtedy są najsmaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować