Buraczki z papryką

4.51 (169 ocen)

Moim zdaniem buraczki z papryką to najlepszy dodatek do obiadu. Warto zaopatrzyć się w kilka słoiczków domowych przetworów przed nadchodzącą zimą. Buraczki ze słoika mają pyszny słodki smak, są bardzo aromatyczne.

Składniki:

  • • 6kg buraków,
    • 6 czerwonych papryk,
    • 6 cebul,
    • ZALEWA:
    • 1 szklanka octu,
    • 0,5 kg cukru,
    • 4 łyżki soli,
Wystaw ocenę:

4.51 (169 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki

Buraczki z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki z papryką 1. Buraki gotujemy do miękkości ze skórkę. Po ugotowaniu odcedzamy je, studzimy i obieramy. Buraki ścieramy na grubych oczkach tarki.
    Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Cebule obieramy. Oba warzywa kroimy w drobną kostkę.
  • Buraczki z papryką 2. Składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy, zalewę studzimy.
    Buraki mieszamy z papryką i cebulą. Do warzyw dodajemy zalewę i mieszamy. Gotową mieszankę wkładamy do słoików i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy około 25 minut na lekkim ogniu.
    Po 3-4 dniach możemy je już wyciągnąć do obiadu.
    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować