Moim zdaniem buraczki z papryką to najlepszy dodatek do obiadu. Warto zaopatrzyć się w kilka słoiczków domowych przetworów przed nadchodzącą zimą. Buraczki ze słoika mają pyszny słodki smak, są bardzo aromatyczne.
Buraczki z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki gotujemy do miękkości ze skórkę. Po ugotowaniu odcedzamy je, studzimy i obieramy. Buraki ścieramy na grubych oczkach tarki.
Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Cebule obieramy. Oba warzywa kroimy w drobną kostkę.
2.Składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy, zalewę studzimy.
Buraki mieszamy z papryką i cebulą. Do warzyw dodajemy zalewę i mieszamy. Gotową mieszankę wkładamy do słoików i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy około 25 minut na lekkim ogniu.
Po 3-4 dniach możemy je już wyciągnąć do obiadu.
Życzę smacznego :)
Komentarze