Buraczane pierożki z serkiem i rukolą

4.49 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny, zdrowy i kolorowy sposób na niebanalne pierożki!

Składniki:

  • Składniki na ok. 30 sztuk:

    CIASTO:

    1/2 kg mąki pszennej
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    ok. 200 ml soku z buraka
    1 łyżka soku z cytryny
    pół łyżeczki soli

    FARSZ:

    1 opakowanie kremowego serka z ziołami, ze szczypiorkiem, z rukolą lub ew. naturalnego
    2 garście świeżej rukoli
    3 ugotowane ziemniaki
    pół cebuli
    2 łyżki oleju do smażenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Buraczane pierożki z serkiem i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ:
    Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie. Utłuc tłuczkiem.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na złoto na oleju.
    Rukolę umieścić na sitku, przelać wrzątkiem, mocno wycisnąć i drobno posiekać.
    Utłuczone ziemniaki połączyć z przesmażoną cebulą, rukolą i serkiem. Przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • 2. CIASTO:
    Mąkę wsypać do miski. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać olej i sól. Na końcu powoli wlewać ciepły sok z buraka wymieszany z sokiem z cytryny. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać soku z buraka, gdyby ciasto było za twarde.
  • 3. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich cienko rozwałkować, poukładać na niej w odstępach kulki farszu (wielkości małego orzecha włoskiego) i przykryć drugim cienko rozwałkowanym płatem ciasta. Pierożki porozcinać a następnie mocno pozlepiać.
    Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki octu (dzięki temu pierożki zachowają kolor). Gotować ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Rukola Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować