Buraczane minitorciki

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Uwielbiam buraki! W sałatkach, surówkach.. same. Dziś zapraszam na buraczane mini torciki. Pyszne, pieczone buraki przekładane kremowym serkiem z mnóstwem ziół. Przystawka zachwyca smakiem i wyglądem. :) Jest prosta w przygotowaniu i dietetyczna!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦ok. 15 buraków podobnej wielkości
    ◦300 g serka kremowego np. Philadelphia
    ◦½ cebuli
    ◦3 łyżki koperku posiekanego
    ◦2 łyżki listków tymianku
    ◦2 ogórki konserwowe
    ◦sól
    ◦pieprz


    Składniki na sos:
    ◦1 łyżka oliwy z oliwek
    ◦1 łyżka soku z pomarańczy
    ◦1 łyżeczka octu jabłkowego
    ◦1 łyżeczka płynnego miodu
    ◦sól
    ◦pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Buraczki Przekąski

Buraczane minitorciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczane mini torciki 1. Przygotowanie buraków:

    Buraki myjemy, obcinany końcówki i owijamy każdego oddzielnie w folię aluminiową. Owinięte buraki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 45-60 minut (czas pieczenia zależy od wielkości buraków).

    Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skóry.
  • Buraczane mini torciki 2. Przygotowanie nadzienia:

    Cebulę i koperek drobno siekamy. Ogórki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W miseczce mieszamy serek, cebulę, zioła i starte ogórki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Buraki kroimy w równe plasterki (ok. 5 mm grubości). W każdym plasterku wycinamy równe koła. Ja robię to łyżką do lodów :) ale można użyć np. foremki lub ringu/pierścieni.
  • Buraczane mini torciki 3. Moje buraczane mini torciki składają się z 4 plasterków buraków. Jeśli chcecie, możecie przygotować większe. Plasterki smarujemy ziołowym serkiem i przykrywamy kolejnym plastrem buraka.

    Przygotowanie sosu:

    Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

    Buraczane mini torciki dekorujemy ziołami i skrapiamy przygotowanym sosem.

    Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować