Bułeczki razowe z płatkami owsianymi są wprost idealne na śniadanie. Miękkie, pyszne w smaku, ponadto sprawiają że jesteśmy dłużej syci przez to że w ich składzie jest mąka razowa. Pasują zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków.
3 godz.
Składniki:
Składniki (na 12 bułeczek):
Namaczanka:
1/2 szkl płatków owsianych
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy z oliwek/oleju
płaska łyżeczki soli
1 szkl. wrzącej wody
Ciasto właściwe:
1 opakowanie drożdży suchych (około 7 g) lub 14 g drożdży świeżych
3 łyżki letniej wody
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
3 łyżki siemienia lnianego
1 szkl mąki pszennej razowej
1 szkl mąki żytniej razowej
1/4 szkl. mąki pszennej
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek
płatki owsiane do posypania
Bułki razowe z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na namaczankę wkładamy do miseczki, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
2.Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 5 min. Do namaczanki dodajemy siemię lniane, mąki, dobrze mieszamy. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy miękkie ciasto (ok. 8 min.).
3.Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając miską o blat. Ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12-16 równych części. Z każdej części formujmy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok. 30 min.
4.Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżka mleka i posypujemy płatkami owsianymi. bułki pieczemy w temp 180 st., przez ok. 20-30 minut lub do momentu aż się zarumienią. Studzimy na kratce.
Komentarze