Bułki nadziewane fetą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowanie sprawia mi wiele przyjemności. Znajomi są zachwyceni tymi bułkami.

Składniki:

  • ● 15 dag masła
    ● 2 szkl. mąki
    ● 5 łyżek oliwy
    ● jajko
    ● 2 łyżki jogurtu greckiego
    ● łyżka proszku do pieczenia
    ● 1/3 op. fety
    ● szczypta soli
    ● pestki dyni
    ● pestki słonecznika
    ● żółtko

Bułki nadziewane fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z solą
    i proszkiem do pieczenia. Dodajemy
    jajko, miękkie masło,
    oliwę, jogurt i wyrabiamy ciasto.
    Wkładamy na 30 minut do
    zamrażalnika.
  • 2. Fetę rozgniatamy. Ciasto
    dzielimy na 10 porcji. Każdą
    rozpłaszczamy, na środek
    nakładamy po łyżeczce fety.
    Formujemy okrągłe bułki.
  • 3. Bułki smarujemy roztrzepanym
    żółtkiem. Posypujemy
    pestkami dyni i słonecznika.
    Lekko dociskamy. Pieczemy
    ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy