Bułki z mąką żytnią i kakao

0 (0 ocen)

Są dobre z plasterkiem sera lub wędliny, ale również dobrze smakują z samym masłem lub dżemem.

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki żytniej
    1 łyżka płatków owsianych
    1/2 łyżki kakao
    20 g drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    25 g masła
    ok. 1 szkl wody
    1 łyżeczka lnu
    1 łyżeczka sezamu
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułki z mąką żytnią i kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże 1. Drożdże wymieszać z cukrem i częścią wody.
  • Masło 2. Do reszty ciepłej wody włożyć miękkie masło.
  • Składniki sypkie 3. Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Len i sezam odłożyć do posypania bułek.
  • Ciasto 4. Do suchych składników dodać drożdże i wodę z masłem. Wyrobić gładkie ciasto. Miskę posmarować olejem i włożyć ciasto . Przykryć i odstawić do podrośnięcia.
  • Formowanie 5. Podzielić na osiem części i uformować okrągłe bułki.
  • Bułki 6. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bułki 7. Po podrośnięciu, bułki posmarować wodą, posypać lnem i sezamem i tępą stroną noża naciąć przez środek. Wstawić do piekarnika z temp. 200 stopni na 10 minut, następnie zmniejszyć do 180stopni i piec jeszcze 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować