Bułki z mąką żytnią i kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem i częścią wody.
2.Do reszty ciepłej wody włożyć miękkie masło.
3.Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Len i sezam odłożyć do posypania bułek.
4.Do suchych składników dodać drożdże i wodę z masłem. Wyrobić gładkie ciasto. Miskę posmarować olejem i włożyć ciasto . Przykryć i odstawić do podrośnięcia.
5.Podzielić na osiem części i uformować okrągłe bułki.
6.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7.Po podrośnięciu, bułki posmarować wodą, posypać lnem i sezamem i tępą stroną noża naciąć przez środek. Wstawić do piekarnika z temp. 200 stopni na 10 minut, następnie zmniejszyć do 180stopni i piec jeszcze 20 minut.
Komentarze