Bułeczki - ślimaczki zakręcone bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, drożdże, sól, i cukier przełożyć do miski, dodać oliwę z oliwek, wodę i całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić rękoma aż do powstanie gładkie elastyczne ciasto. Posypać mąką, przykryć ściereczką
i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Pesto:
Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować do postaci pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40cm x 30cm.
Na ciasto wyłożyć przygotowane pesto i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni.
4.Następnie zwinąć w rulon i pokroić na plastry o grubości około 2cm. Pokrojone plastry ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą i posmarować rozkłóconym jajkiem.
5.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 20min.
Komentarze