Bułeczki razowe z jabłkami

0 (0 ocen)

Pyszne delikatnie słodkie bułeczki, idealne na drugie śniadanie.

Składniki:

  • na około 12 bułeczek
    - 450 g mąki pszennej razowej
    - 2 łyżeczki soli
    - 50 g roztopionego masła
    - 2 łyżeczki oleju
    - 18 g świeżych drożdży
    - 3 łyżeczki cukru
    - 300 ml letniego mleka
    - 4 łyżeczki cynamonu + cynamon do posypania
    - 4 – 5 łyżek syropu klonowego
    - 2-3 jabłka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Bułeczki razowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do automatu do pieczenia chleba wkładamy najpierw mokre składniki: mleko, roztopione masło, olej, syrop klonowy, a następnie suche: mąkę, sól, cynamon, cukier i drożdże. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Wersja bez automatu:
    - Najpierw robimy rozczyn, czyli drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy kilka łyżeczek letniego mleka i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy z 6 łyżek mąki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wszystkie składniki oprócz roztopionego masła i oleju zagniatamy i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy masło i olej. Wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, przekładamy do miski, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  • 2. Po wyrośnięciu z ciasta formujemy bułeczki i układamy na blasze. Do każdej bułeczki wtykamy pokrojone w kostkę jabłka i posypujemy bułeczkę cynamonem. Blachę z bułeczkami przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Blachę z bułkami można postawić na garnku z ugotowaną i parującą wodą, wtedy bułeczki mają cieplutko i bardzo fajnie rosną.
  • 3. Bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka razowa Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować