Bułeczki razowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do automatu do pieczenia chleba wkładamy najpierw mokre składniki: mleko, roztopione masło, olej, syrop klonowy, a następnie suche: mąkę, sól, cynamon, cukier i drożdże. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wersja bez automatu:
- Najpierw robimy rozczyn, czyli drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy kilka łyżeczek letniego mleka i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy z 6 łyżek mąki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wszystkie składniki oprócz roztopionego masła i oleju zagniatamy i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy masło i olej. Wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne, przekładamy do miski, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
2.Po wyrośnięciu z ciasta formujemy bułeczki i układamy na blasze. Do każdej bułeczki wtykamy pokrojone w kostkę jabłka i posypujemy bułeczkę cynamonem. Blachę z bułeczkami przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia. Blachę z bułkami można postawić na garnku z ugotowaną i parującą wodą, wtedy bułeczki mają cieplutko i bardzo fajnie rosną.
3.Bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut.
Komentarze