Bułeczki pełnoziarniste z serem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wodę i mleko mieszamy.Dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, odstawiamy na 15 minut, nich drożdże zaszumią. Mąki przesiewamy z solą w dużej misce. Jajo rozkółcamy, dodajemy olej i cukier, mieszamy.
Zaszumione drożdże z wodą i mlekiem wlewamy do mąk, dodajemy jajko, wszystko ładnie wyrabiamy na gładkie ciasto, w razie potrzeny dosypujemy mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut. W małej miseczce wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek w proszku. Ciasto , które nam wyrosło, wyrabiamy ponownie. odrywamy małe kawałki wielkości garści, wyrabiamy każdy. Robimy podłużne , płaskie wałeczki, smarujemy oliwą z oliwek z czosnkiem, zaplatamy w supełek. Bulki układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze, smarujemy wodą, posypujemy serem, odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 200 stopni około 20 minut.
Komentarze