Bułeczki na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie suche składniki - mąkę, drożdże, cukier, sól i proszek do pieczenia mieszamy razem w misce.
W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki - wodę, maślankę i olej.
Łączymy razem suche i mokre składniki i wyrabiamy. Ciasto powinno być miękkie i nielepiące się do dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy i dzielimy na 12 części, lepiąc kulki. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na 30 min. by podrosły. Nagrzewamy piekarnik do 200ºC. Bułki przed pieczeniem smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy 15-20 min.
2.Przepis pochodzi ze strony www.pieczarkamysia.pl
Komentarze