Fajna propozycja na spotkania karnawałowe. Chińskie bułeczki gotowane na parze z mieloną wieprzowiną doprawiona imbirem fajnie współgra z pikantny sosem sojowym
60 min
Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka octu
½ szklanki wody
20 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka oleju sezamowego
Farsz
500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 cebula
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki startego imbiru
1 ząbek czosnku
Sos do maczania
50 ml sosu sojowego
½ łyżeczki cukru
½ papryczki chilli
½ łyżeczki sezamu
½ małej cebulki lub 1 łyżeczka szczypiorku
Bułeczki gotowane na parze z wieprzowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier, masło, drożdże i składniki płynne czyli wodę, ocet i olej sezamowy. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto po czym odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. W czasie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę, kiedy będzie zeszklona dodajemy do niej mieloną łopatkę wieprzową – podsmażamy wszystko razem około 15 minut. Podsmażone mięso doprawiamy do smaku, sosem sojowym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i cukrem. Odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnice- zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy dużym kubkiem lub salaterką placuszki. Na środku każdego placka kładziemy łyżkę farszu i zlepiamy je do góry i formujemy okrągłe bułki. Bułeczki układamy na posmarowanej delikatnie oliwą kratce do gotowania na parze i parujemy je 20 minut. W czasie kiedy bułki się gotują szykujemy sos – łącząc w miseczce wszystkie składniki, aż do rozpuszczenia się cukru. Bułeczki podajemy gorące razem z sosem do maczania, ale świetnie smakują i na zimno
Komentarze