Są puchate i długo utrzymują świeżość w okresie lata to obowiązkowa przekąska dla dzieci jak również świetny dodatek do kawy czy herbaty dla dorosłych.
Składniki:
Ciasto:
60 dag mąki pszennej
200 ml mleka
100 ml kefiru
30 gr drożdży
10 dag masła
2 jajka
12 dag cukru
Dodatkowo:
ok. 2 i 1/2 szklanki jagód lub borówki amerykańskiej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Bułeczki drożdżowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać. Zrobić zaczyn: 1 łyżka cukru, 2 łyżki mąki i 5 łyżek ciepłego mleka oraz wkruszone drożdże, wymieszac i pozostawić az zaczyn zacznie podwajać objętość.
2.Do pozostałej części mleka dodać masło i cukier podgrzać do momentu aż masło się roztopi. Do letniego mleka dodać kefir oraz jajka, trzepaczką rozmieszać. Do naczynia lub miski robota kuchennego wsypac pozostałą część mąki, dodać mleko oraz zaczyn, wyrabiać az ciasto będzie gładkie. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać odrobinę mąki.
3.Ciasto odstawić na ok. 45 min do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość.
4.Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką.
5.Partiami rozwałkowywać ciasto na grubość ok. 1 cm, oraz wykrawać kółka wielkości większej niz szklanka.
6.Jagody /borówki umyć, osuszyć. W misce zmieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
7.Na każdy krążek nakładać kilka jagód i zlepiać brzegi ciasta, formować bułeczki.
8.Układać w foremce posmarowanej tłuszczem. Odstawić na chwilę do podrośnięcia.
9.Posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem.Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczenie: ok. 40-45 minut do momentu aż bułeczki się zarumienią.
10.Kruszonka: wszystkie składnieki wymieszać do momentu aż zrobi się piasek, można na chwilę wstawić do lodówki.
Komentarze