Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką

4.89 (169 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis na te bułeczki Mama dostała od Cioci. Właściwie na ciasto i kruszonkę, bo nadzienie jest kwestią gustu lub aktualnej ochoty. Ja piekę z dżemem śliwkowym, bo jego kwaskowy smak świetnie przełamuje delikatną słodycz ciasta. Ale można też z innymi powidłami czy z serem...

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    1 kg mąki pszennej luksusowej
    1/2 litra ciepłego mleka
    10 dag świeżych drożdży
    3/4 szkl. cukru + 3 łyżeczki
    1/2 kostki margaryny
    3 całe jajka
    3 żółtka

    Kruszonka:
    35g zimnej margaryny
    3 płaski łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej

    Dodatkowo:
    dowolny dżem/powidła
Wystaw ocenę:

4.89 (169 ocen)

Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby złapały temperaturę pokojową. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Drożdże wkruszamy do miseczki i rozcieramy z 3 łyżeczkami cukru. Pracując staną się płynne.
    Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i żółtka i wlewamy ciepłe mleko oraz rozpuszczone drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk - wtedy wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i ponownie dokładnie i długo wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 40-50 minut (czas wyrastania będzie zależny od stopnia ciepła miejsca, w jakim postawimy miskę).
  • 2. W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy kruszonkę - składniki ugniatamy ze sobą i rozdrabniamy w palcach.
  • 3. Z wyrośniętego ciasta zwilżonymi ciepłą wodą dłońmi (najlepiej postawić obok miseczkę z wodą) odrywamy po kawałku, rozciągamy w dłoniach, nakładamy łyżeczkę dżemu i zawijamy ciasto sklejając je ze sobą. W blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy łączeniem do dołu. Odstępy zachowujemy, ale nie muszą być duże, bułeczki wyrastając trochę złączą się sobą.
  • 4. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką.
    Pieczemy do ładnego zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie piekły się 20-25 minut, ale trzeba wziąć po uwagę także ich wielkość - większe mogą potrzebować pół godziny).

Porady

Dodając do ciasta 3 żółtka zostają nam białka. 2 wybiłam do zamykanego pojemniczka, by móc je schować do lodówki i zamrozić jeśli nie zużyję tego samego dnia, a 1 wybiłam do osobnej miseczki - właśnie tym jednym białkiem smarowałam bułeczki, bo wystarcza na całą partię. Z przepisu wyszło mi 40 bułeczek. By na drugi dzień były świeże i mięciutkie należy je schować do woreczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować