Bułeczki drożdżowe, na śniadanie i nie tylko ;)

5 (151 ocen)

  • 1 min

Bułeczki bardzo uniwersalne, nadziewane lub nie, pyszne na śniadanie ze szklanką mleka :)

  • 1 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    30 g świeżych drożdży
    70-80 g cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    50 g masła - roztopione
    280 ml ciepłego mleka
    1 duże jajko
    1/2 łyżeczki soli
    ew. białko do posmarowania bułeczek
    dowolne nadzienie
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Bułeczki drożdżowe, na śniadanie i nie tylko ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać ciepłe mleko i rozkruszone drożdże. Odczekać, aż zaczną pęcznieć.
  • 2. Wtedy dodać jajko i sól. Wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto. Stopniowo dodawać roztopione masło. Zagniatać do połączenia składników.
  • 3. Zostawić do wyrośnięcia na 1h w ciepłym miejscu. Po tym czasie formować nieduże kulki, nadziewać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja niektóre pozostawiłam bez nadzienia.
    Można posmarować bułeczki białkiem.
  • 4. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować