Puszyste, słodko-maślane bułeczki skrywające w sobie soczystą śliwkę, otulone zdrową, chrupiącą kruszonką. Idealne by miło rozpocząć dzień, albo umilić sobie chwile przy popołudniowej kawie.
Składniki:
Proporcje na 6 dużych bułeczek:
Bułeczki:
- 20 dag mąki pszennej typ 500,
- 3 dag świeżych drożdży,
- ok. 100-120 ml letniego mleka,
- 2 łyżki cukru,
- łyżka stopionego masła,
- 3 większe śliwki węgierki.
Kruszonka:
- 4-5 łyżek płatków owsianych,
- łyżka masła,
- łyżka cukru (najlepiej brązowego).
Ponadto:
- tłuszcz i mąka do foremek,
- 2 łyżki mleka.
Bułeczki ze śliwkami i owsianą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże ucieramy z łyżką cukru oraz łyżką mąki, rozpuszczamy w części ciepłego mleka (nie gorącego!). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut).
2.Resztę mąki przesiewamy do miski. Dodajemy resztę cukru, wlewamy wyrośnięte drożdże, roztopione masło i stopniowo resztę mleka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (nie może być ani za rzadkie (wtedy należy dodać trochę mąki), ani zbyt twarde i zbite (należy dodać więcej płynu - letniego mleka lub wody)). Wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
3.Śliwki myjemy, dokładnie osuszamy. Przecinamy na pół i usuwamy pestki.
Przygotowujemy kruszonkę: płatki owsiane lekko kruszymy (w palcach lub tłuczkiem do ziemniaków - należy to zrobić delikatnie, nie na proszek), przesypujemy do miski. Pokruszone płatki owsiane mieszamy z cukrem, dodajemy masło i wyrabiamy palcami na masę o konsystencji mokrego piasku.
4.Sześć zagłębień w formie do muffinek smarujemy tłuszczem (u mnie masło) i wysypujemy mąką.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć części. Każdą część wyrabiamy, a następnie formujemy z niej kulę i wkładamy do zagłębienia w formie.
W każdą porcję ciasta wciskamy połówkę śliwki (skórką do dołu).
Wierzchu bułeczek (rant wkoło śliwki) smarujemy mlekiem, posypujemy przygotowaną kruszonką lekko dociskając ją do ciasta.
Formę z bułeczkami przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce by podrosły.
5.Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez ok.20-25 minut na złoty kolor.
Przed podaniem bułeczki można oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze