Bułeczki ze śliwkami i owsianą kruszonką

4.5 (172 ocen)

Puszyste, słodko-maślane bułeczki skrywające w sobie soczystą śliwkę, otulone zdrową, chrupiącą kruszonką. Idealne by miło rozpocząć dzień, albo umilić sobie chwile przy popołudniowej kawie.

Składniki:

  • Proporcje na 6 dużych bułeczek:
    Bułeczki:
    - 20 dag mąki pszennej typ 500,
    - 3 dag świeżych drożdży,
    - ok. 100-120 ml letniego mleka,
    - 2 łyżki cukru,
    - łyżka stopionego masła,
    - 3 większe śliwki węgierki.
    Kruszonka:
    - 4-5 łyżek płatków owsianych,
    - łyżka masła,
    - łyżka cukru (najlepiej brązowego).
    Ponadto:
    - tłuszcz i mąka do foremek,
    - 2 łyżki mleka.
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Bułeczki ze śliwkami i owsianą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże ucieramy z łyżką cukru oraz łyżką mąki, rozpuszczamy w części ciepłego mleka (nie gorącego!). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut).
  • 2. Resztę mąki przesiewamy do miski. Dodajemy resztę cukru, wlewamy wyrośnięte drożdże, roztopione masło i stopniowo resztę mleka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (nie może być ani za rzadkie (wtedy należy dodać trochę mąki), ani zbyt twarde i zbite (należy dodać więcej płynu - letniego mleka lub wody)). Wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  • 3. Śliwki myjemy, dokładnie osuszamy. Przecinamy na pół i usuwamy pestki.
    Przygotowujemy kruszonkę: płatki owsiane lekko kruszymy (w palcach lub tłuczkiem do ziemniaków - należy to zrobić delikatnie, nie na proszek), przesypujemy do miski. Pokruszone płatki owsiane mieszamy z cukrem, dodajemy masło i wyrabiamy palcami na masę o konsystencji mokrego piasku.
  • 4. Sześć zagłębień w formie do muffinek smarujemy tłuszczem (u mnie masło) i wysypujemy mąką.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć części. Każdą część wyrabiamy, a następnie formujemy z niej kulę i wkładamy do zagłębienia w formie.
    W każdą porcję ciasta wciskamy połówkę śliwki (skórką do dołu).
    Wierzchu bułeczek (rant wkoło śliwki) smarujemy mlekiem, posypujemy przygotowaną kruszonką lekko dociskając ją do ciasta.
    Formę z bułeczkami przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce by podrosły.
  • 5. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez ok.20-25 minut na złoty kolor.

    Przed podaniem bułeczki można oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Płatki Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować