Bułeczki z konfiturą brzoskwiniową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Doskonałe na śniadanie lub do popołudniowej kawy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    1/2 kg mąki
    1 jajka + 2 żółtka
    1/2 łyżeczko soli
    1/2 kostki masła (rozpuszczonego)
    1 łyżka oleju

    5 dag drożdży
    250 ml letniego mleka
    2 łyżki cukru

    Nadzienie:
    konfitura brzoskwiniowa

    1 rozkłócone jajko do posmarowania
    cukier do posypania

Bułeczki z konfiturą brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, letniego mleka i cukru robimy rozczyn. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia.
    Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm. Szklanką wykrawamy krążki. Na krążek dajemy odrobinę konfitury brzoskwiniowej. Przykrywamy drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy. Wierzch bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy