Nie ma nic lepszego na śniadanie niż własnoręcznie upieczone bułeczki. Z orzechami i żurawiną smakują wybornie. Polecam na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy.
Składniki:
4 szkl mąki
2 jajka
250 ml mleka
50 g drożdży
50 ml śmietany 30%
1 cukier waniliowy
1 szkl orzechów(włoskie i laskowe)
1 szkl suszonej żurawiny
2,5 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Bułeczki z orzechami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy uprażyć i drobno posiekać. Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 10 min.
2.Do miski przesiać mąkę, dodać podrośnięte drożdże i pozostałe składniki bez orzechów i żurawiny. Gęstość ciasta regulować ilością mleka. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Wyrabiać ok. 5 minut, dodać orzechy i żurawinę i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć i zostawić w cieple do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 20 części. Z każdej uformować okrągłe lub owalne bułeczki. Układać w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
4.Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200*C na 7 minut potem zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze 8 -10 minut. Studzić na kratce.
Komentarze