bułeczki z nadzieniem z cebulki i boczku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smakowita przekąska doskonała na ciepło i na zimno idealna na zimowe podwieczorki ;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    300g mąki + do podsypania
    30g drożdży,
    szczypta soli
    łyżeczka cukru
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    5 łyżek oleju
    farsz:
    5 średnich cebul
    łyżka oleju
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    20dkg boczku wędzonego
    przyprawy wg gustu: polecam majeranek/natkę pietruszki, pieprz, odrobinę soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Bułeczki z nadzieniem z cebulki i boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrobione ciasto odpoczywa ok 15minut 1. grzejemy delikatnie mleko. Do miski dodajemy cukier, sól, kruszymy drożdże i dolewamy olej i ciepłe mleko, mieszamy i dodajemy przesianą mąkę. ciasto powinno odklejać się od ścianek miski. Ma mieć gładką fakturę i myć miękkie i sprężyste, w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia. Dla urozmaicenia można dodać do ciasta ulubione zioła.
  • gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia 2. boczek kroimy w drobną kosteczkę, siekamy cebulkę wszystko podsmażamy na łyżce oleju dodajemy koncentrat i przyprawy. Smażymy do czasu gdy cebula się zeszkli a boczek zrumieni.
  • 3. bierzemy nasze ciasto i odrywamy kulki wielkości mandarynki, lepimy z nich placuszek i umieszczamy na nim łyżkę farszu. Zalepiamy placuszki formując z nich kulki. Ulepione bułeczki umieszczamy w natłuszczonej formie. pieczemy je ok 35-40 min w 180 stopniach do zrumienienia bułeczki od blachy. Smacznego!

Porady

farsz można urozmaicić dodając pieczarki, grzyby leśne, kapustę kiszoną czy kiełbaskę. Z tego przepisu można zrobić także deser, zastępując farsz dżemem, owocami, twarogiem czy nutellą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować