Bugaje z sosem śliwkowo-czekoladowym

4.48 (192 ocen)

  • 30 min

Bugaje- czyli placuszki na sodzie i dobrej, kwaśnej śmietanie już zawsze będą kojarzyły mi się z babcią. Najczęściej podawała je posypane zwykłym cukrem, lub z kleksem śmietany. Ja dziś proponuję sos śliwkowo-czekoladowy oraz serek mascarpone- naprawdę smakowite połączenie!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki
    Na sos:
    · 1/2 kg śliwek
    · cukier - 3-4 łyżki
    · szczypta cynamonu
    · czekolada gorzka 100g
    · łyżka masła
    · 3 łyżki mleka
    Na bugaje:
    · 2 szklanki mąki pszennej
    · szczypta soli
    · cukier - 3-4 łyżki
    · śmietana 18% kwaśna, gęsta- 200 ml
    · soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
    · 1 żółtko
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bugaje z sosem śliwkowo-czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:
    liwki pozbawiamy pestek, zagotowujemy z cukrem na łyżce masła, dodajemy pokruszoną czekoladę, mleko i cynamon. Gotujemy na niewielkim ogniu do momentu uzyskania gęstego sosu.
  • 2. Bugaje:
    Z podanych składników wyrabiamy gęste ciasto (mąkę, sól, cukier i sodę dobrze ze sobą mieszamy, dodajemy śmietanę i żółtko). Z ciasta formujemy okrągłe placuszki.
    Pieczemy na odrobinie oleju na wolnym ogniu, powoli, żeby ciasto dobrze się przepiekło. Podajemy z sosem śliwkowo-czekoladowym oraz serkiem mascarpone (250 g serka mascarpone + sok z połowy cytryny + łyżka cukru waniliowego). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować