Budyń karmelowy

4.5 (181 ocen)

  • 10 min

Domowy budyń. Bez barwników i ulepszaczy. Tego smaku nie można znaleźć w kupnym odpowiedniku.

  • 10 min

Składniki:

  • 0,5 litra mleka
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyń karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 0,5 szklanki mleka wsypać obie mąki i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z masłem.
  • 2. Do garnka z grubym dnem wsypać równomiernie cukier. Podgrzewać na niewielkim ogniu. Nie mieszać, ewentualnie potrząsać garnkiem aby cukier się równomiernie zbrązowiał. Nie wolno go spalić bo budyń wyjdzie gorzki.
    Gdy utworzy się karmel zdjąć garnek z ognia i ostrożnie wlać do niego gorące mleko. Mieszać aż karmel się rozpuści. Ponownie ustawić garnek na palniku gdy ciesz się zagotuje wlać rozrobioną mąkę. Gotować jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając.
  • 3. Do wypłukanych zimną wodą salaterek wlać gotowy budyń.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować