Buchty ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pogrzewamy mleko i "dzielimy" je na dwie części. Drożdże rozkruszamy i mieszamy z połową mleka oraz łyżką cukru - odstawiamy na chwilkę. Masło (miękkie) mieszamy z drugą połową mleka. W misce mieszamy razem: mąkę, żółtka, resztę cukru, mieszankę drożdży z mlekiem oraz mieszankę masła z mlekiem. Wyrabiamy miękkie ciasto, które nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tak aby podwoiło swoją objętość. Czas, to minimum jedna godzina.
2.Śliwki myjemy, osuszamy i wyciągamy z nich pestki. Masło (te dodatkowe 35 gram) topimy.
3.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, każdą część napełniamy dwiema śliwkami, przy czym śliwki posypujemy cukrem bądź między nimi układamy kostkę cukru....
Formujemy kule, które układamy w tortownicy o wymiarach 23-24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) - jak na zdjęciu. Kule - buchty - polewamy roztopionym masłem. Odstawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia.
4.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy buchty 30 minut.
Studzimy i przed podaniem posypujemy buchty cukrem pudrem. Możemy je też podać z sosem waniliowym itp...
Porady
Buchty są podzielne - wystarczy je tylko leciutko odrywać....
Komentarze