Buchty z dżemem figowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Robimy rozczyn: do miseczki wkruszamy drożdże i rozcieramy je z odrobiną cukru. Wlewamy 100ml ciepłego mleka i mieszamy ze 100g mąki.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mieszamy żółtka ze stopionym masłem i resztą mleka. Dodajemy do rozczynu z razem z pozostałą mąką, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia.
Z ciasta formujemy wałek, kroimy go na plastry. Spłaszczamy każdy kawałek ciasta i nakładamy łyżeczkę dżemu.
Sklejamy jak pączki, układamy obok siebie na natłuszczonej blaszce stroną sklejenia do dołu.
Smarujemy buły stopionym masłem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni /grzenie góra i dół/ i pieczemy około 20-25 minut .
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze