Buchty karmelowe z orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Odrywane buchty z przepysznym nadzieniem smakują wyśmienicie. Do zrobienia ich zainspirował mnie program ,,Jak to jest zrobione". Podczas oglądania emisji odcinka, w której pokazywali masową produkcję drożdżowych bułeczek z takim właśnie nadzieniem aż nam ślinka pociekła :)))

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru
    4 dag świeżych drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    50 g roztopionego masła
    szczypta soli
    1 jajko

    szklanka prażonych orzechów włoskich
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    50 g masła
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki drożdżowe Desery

Buchty karmelowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto drożdżowe dokładnie urabiamy, ręcznie lub mikserem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, cukier, jajko, roztopione masło i drożdże rozpuszczone w mleku. Zarabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Cukier roztapiamy w rondelku o grubym dnie. Gdy będzie już lekko brązowy wlewamy mleko (za jednym zamachem) i gotujemy tak długo, dopóki karmel się nie roztopi. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • buchty 3. Do naczynia żaroodpornego, silikonowej formy lub formy do tarty wlewamy karmel, posypujemy go cynamonem i orzechami. Z ciasta lepimy kulki i ciasno układamy je w naczyniu. Pieczemy ok 20 minut w 200*C, a przez kolejne 15 minut w 150*C.
  • 4. Bułeczki wykładamy z piekarnika i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować