Brzoskwiniowa wyspa

0 (0 ocen)

  • 60 min

To ciasto łączy w sobie najlepsze cechy dobrego ciasta: cudowny smak,delikatność i efektowność podania.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    Pół szklanki mąki pszennej
    Pół szklanki mąki ziemniaczanej
    Szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Puszka brzoskwiń
    2 budynie śmietankowe
    ¾ szklanki wody
    250 g masła
    3 łyżki cukru
    Cukier puder
    2 łyżki spirytusu
    Galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brzoskwiniowa wyspa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddziel od żółtek i ubij ze sztyptą soli na sztywną pianę.
    Dodaj cukier, ubijaj aż do rozpuszczenia. Dodaj żółtka, proszek
    wymieszany z oba rodzajami mąki. Delikatnie wymieszaj. Ciasto podziel na
    dwie osobne części, przełóż na blaszki o wymiarach 25 na 40cm. Każdą piecz około 15-20 minut w temperaturze 180
    stopni.
  • 2. Sok z brzoskwiń zagotuj z cukrem. Wodę wymieszaj z budyniami, wlej do
    gotującego się soku. Wystudzony budyń utrzyj z masłem. Dodaj spirytus i
    cukier puder do smaku.
  • 3. Galaretkę przyrządź zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudź.
  • 4. Na biszkopt wyłóż 2/3 masy, pokrojone brzoskwinie i kawałki
    galaretki cytrynowej, zostawiając część na wierzch ciasta. Przykryj
    drugim biszkoptem. Rozsmaruj pozostałą masę i rozłóż resztę
    brzoskwiń i galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować