Brzoskwiniowa tarta z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę (ciasto powinno być nieco klejące). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz.
Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną. Ciasto rozwałkować i wykleić nim formę.
Ciasto nakłuć widelcem. Formę z ciastem wstawić na 30min. do lodówki.
Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą.
Piec w nagrzanym piekarniku 15min. w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć papier z obciążeniem i piec do zarumienienia się ciasta (ok. 15min.). Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
2.Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na plasterki, następnie większą część ułożyć gęsto na tarcie.
3.Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszać na wolniejszych obrotach miksera. Wyłożyć na brzoskwinie.
4.Resztę brzoskwiń wyłożyć na masę z bitej śmietany. Wstawić do lodówki na około 1 godz. Przechowywać w lodówce.
Komentarze