Masa brzoskwiniowa:
puszka brzoskwiń
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki wody
125 g margaryny
Masa śmietanowa
0,5 l śmietany kremówki 30%
2 śmietan-fiksy
1 galaretka brzoskwiniowa
oraz
2 paczki po 125 g delicji wiśniowych
2 galaretki brzoskwiniowe
Brzoskwiniowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy żółtka i ciągle ubijając pomału dodajemy cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną folią aluminiową o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy i kroimy w poprzek.
2.Brzoskwinie osączamy na sitku. Do syropu z brzoskwiń dodajemy wodę mieszamy . Budynie rozpuszczamy w pół szklance syropu resztę syropu zagotowujemy i gotujemy budyń. Studzimy . Zimny budyń ucieramy z margaryną.Na 1 blat ciasta wykładamy masę brzoskwiniową i układamy delicje.
3.1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wody odstawiamy do stężenia, śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan- fiksami. Tężejącą galaretkę dodajemy do ubitej śmietany, mieszamy i wykładamy na delicje. Trochę masy zostawiamy na wierzch. Przykrywamy 2 blatem biszkopta.
4.Na biszkopt wykładamy pozostałą masę. Brzoskwinie kroimy na 3 części i wykładamy na masę. Zalewamy 2 tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wody.
Komentarze